Skip to main content

Our Customers’ Top Payroll Questions Answered

Wednesday February 22nd, 2023

Estimated time to read: 2 minutes, 15 seconds

Square version

Are you stuck in a time warp when it comes to payroll? If so, then you're not alone. According to isolved’s 2022-2023 Voice of the Workforce Report, almost one-third of employees say their HR department makes frequent payroll and attendance errors. Mistakes are an unfortunate consequence when payroll is a paper-heavy process. By adopting a future-forward digital approach, organizations can increase accuracy and become more efficient.

We recently hosted an Ask the Experts Webinar: Top Tips and Tricks to Modernize Your Payroll to help our customers evolve their payroll processes. If you missed it, we covered ways to bring your payroll from the past into the present with effective technologies to streamline your processes and save you time.

Watch the webinar

While the webinar was focused on best practices for our existing customers, the content presented was relevant for all organizations. Among the items we covered were on-demand pay, pay cards, payroll preview and digital tools to help organizations deliver a more modernized payroll experience.

Here are some of the questions that our team fielded during the presentation.

Question #1: Are pay cards an extra cost?

Answer: No, they are not. Pay cards are an amazing way to provide additional benefits to your employees without the company incurring any additional costs.

Question #2: What is the employee zero earnings report? Do I need to ask my customer service representative for access?

Answer: The employee zero earnings report is a great tool to make sure you haven’t missed anyone in payroll. We can have it added to your preview and it will then go into the report archive. It’s a gamechanger!

Question #3: How do I learn more about the expenses reporting and reimbursement process?

Answer: We now have an expense management product that you could explore with your direct account manager which would further automate the process. If you want to start from the beginning and look at reimbursing employees just through payroll, contacting your customer service team would be your best first step.

Question #4: How do we find out what other reports are available?

Answer: Our webinar covered the top five audit reports. I suggest using that as your starting point. We have so many kinds of reports in the system, so start with what you’re looking for and your support team can help walk you through what might be helpful for the type of information you need. 

Your client reports are the reports we provide for you. But you can go into that screen and filter by report type (payroll, tax, time) into more manageable lists that you can look at. That might help you get an idea of the types of reports you want to add as well.

Question #5: Is there functionality that automatically calculates the final pay for an employee once they’ve termed? Or does that calculation have to be done manually?

Answer: For an employee who is terminating partway into the pay period, we added a prorated pay functionality. Your support team can help you get that set up so that it will automatically calculate partial salary for the employee.

If you’re paying after the last payroll and you’re just looking to add some pay or make other adjustments that would not be automated, prorated pay for your salaried employees is a great tool. I recommend you explore that option.

Question #6: How do I add in report writer reports into my preview reports? Specifically, ones that I’ve created.

Answer: If you have report writer reports, support can help you get that added into your payroll preview and that way you can look at your report, that’s pulling your key components.

Question #7: I have employees in different states. Do you have a solution for that?

Answer: If you’re interested in having a compliance check done, we have HR services compliance techs that are available. When we set up a plan for you, we’ll ensure that it’s compliant to the state that you’re in.

Question #8: Will you be sharing the recording of this webinar?

Answer: Yes! You can access the on-demand version of this webinar here.



Schedule a Demo